zondag 1 november 2009

Sociale muzieksites: if I only had time

Last.fm

Als muziekfreak bleef ik hier bijna ‘plakken’, mijn hart verloren, sorry dat ik wat emotioneel word. Geen academische praat nu, maar pure emoties.
De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Een kwalitatief uitstekende radio (met beeldmateriaal van de betreffende artiest of groep) volledig naar jouw smaak.Weg dus met de ‘boring’ MTV-filmpjes. Wat wil je meer? En dat volledig ‘à la tête du client’. Onvoorstelbaar! (dixit….)
Kan dit? Natuurlijk: you’re not alone! Sterk dus, maar zit er ook wat in de bib?
De eerste bib die durft inschrijven op de betalende account van deze site (drie euro per maand) en dit op groot scherm durft vertonen/laten horen in de muziekafdeling heeft ongetwijfeld succes bij de uitleen. Een regeling voor het spelen van muziek in publieke ruimten zal wel te maken zijn.
De kwestie van de auteursrechten ? Eigenlijk is ‘Last fm’ één grote commerciële machine, waaronder de blockbusters van de muziekindustrie (CBS voorop) hun voordeel doen. Dit toont zich in het betalend abonnemnentssysteem (maar dat is slechts de prijs van twee boeken per jaar) en het aanbevelen van ‘downloadbare suggesties’ tegen betaling (wat kan worden beschouwd als een soort ‘nagging’), alsook in het constant presenteren van items uit de ‘backcatalogue’.



Afgezien daarvan is het een een schitterend platform (alternatief?) voor de zieltogende discotheekafdelingen van de bib. Gebruik je creativiteit!
Andere meer gebruikelijke (gratis) toepassing zou kunnen zijn: taggen van muziek, verkennen van de muziekcatalogus (uitstekende suggesties voor aanschaf) enz…
En verder is Last.fm sterk in het aanbieden van kanalen om eevoudig contact te leggen met geestesgenoten waarmee je informatie kan uitwisselen.Het attendeert je op concerten in jouw muzikale interesseveld, het is een sterk uitgebouwd sociaal netwerk op zich.
Maar let op: als 'detective' you're also spied on...



Deezer

Te delen met een aantal sociale netwerken , werkt minder ‘at random’ wat keuzemogelijkheden betreft.Maar je kan ook wel je eigen playlist samenstellen, een sociaal netwerk uitbouwen enz.
Delen met ‘vrienden’op andere sociaal newerkplatforms kan ook:

Samengevat: schitterende intiatieven ook voor ons biblios, maar wie durft?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten