dinsdag 3 november 2009

Library Thing: if you could read my mind


Get lost


Mixed emotions, dat is wat je krijgt bij Library Thing.
Schitterend hoor dat je in die grote bibliotheekcatalogi kan gaan neuzen en met zoveel in boeken geïnteresseerde mensen in contact kan komen met enkele simpele klikken, maar toch… lijkt het me soms alsof je met een vergrootglas naar een berg staat te kijken. Het totale plaatje is vaak weg.
Dat is niet de fout van Library Thing maar wie houdt bij zoveel schoonheid het hoofd koel?
Als je dan een koele kikker bent , dan is Library Thing het sprookje waar je in verdwaalt.

'Elk bereikt doel is weer het begin van een nieuwe weg, en zo tot in het oneindige’, schreef Schopenauer en zo voelt het ook aan, elke zoektocht is een beetje kleitrappen.
Zoals je geladen met vele boektitels in je hoofd een boekhandel binnenkomt en door het overaanbod je focus verlegt en door de afleiding niet meer weet wat je eigenlijk zoeken wilde. Dat lijkt me het gevaar.

Maar wie zeurt er om een luxeprobleem? Het magere resultaat van even leuk brainstormen vind je op http://www.librarything.nl/catalog/time_less. Ook hier sta je weer wat troosteloos naar je eigen verzameling te kijken.
‘Is dat alles?’zingt ‘Doe maar’ maar ook ‘We zijn nu net een stuk in 13 delen, aan het einde zijn we allemaal de klos …en leven trouw het leven van zovelen, ik wil iets meer, ik wil een beetje los’.
Het is dus een beetje vissen in een zee en niet weten waar de beste plekjes zijn of je aas vergeten, of niet over de juiste hengel beschikken.Het is als pootjebaden in de zee van andermans gedachten. ‘Te warm, te koud’, Daikin doet hier niets terzake. Oh ja, je hengelt naar het juiste ‘aasvoer’ (tags) een techniek om telkens met een volle lading binnen te varen , maar helaas is het vaak niet meer dan ‘dum tek tek’ (of dom ‘tech, tech’ of domweg ‘tag, tag’ als je zo wil), een slag in het water dus. Maar door oefenen en ervaring word je sterker!



All along the watchtower

‘Bibliotheken zijn geen eilandjes meer die allemaal zelf het wiel moeten uitvinden.’schreef Anton de Wit (Bibliotheekblad 14, 2009) . Een terechte opmerking.
Hier kan een tool als ‘Library Thing’ (the name says it all!) een nuttig instrument zijn. Nuttig voor collectievorming, tagging, data-import , maar vooral ‘social connecting’.
De eenzame biblitohecaris zoekt ‘all along the watchtower’ vaak een oplossing voor een beroep dat Carmiggeltiaans als 'tussen twee stoelen’ kan worden beschreven.
In de Nederlandse visietekst ‘Digitalisering vergt nieuwe invulling missie openbare bibliotheek’ stelt men klaar en duidelijk: ‘Bovendien zijn informatie en cultuur steeds vaker online beschikbaar. In die situatie raken mensen er ook steeds meer aan gewend om zelf te zoeken naar en ordening aan te brengen in ‘content’ (boeken, muziek, films, informatie). De ordening die de bibliotheek hierin aanbrengt wordt steeds minder belangrijk gevonden, zeker als de indruk bestaat dat de bibliotheek slechts een deel van alle beschikbare content ordent en toegankelijk maakt.’


Bron afbeelding: janpauls.blogspot.com (22/05/2009)

Ontnuchterend misschien, maar ook bevrijdend. ‘Bibliotheken moeten bezig zijn met relevantie. … Dat wil zeggen : echt luisteren naar je klanten , constant in dialoog zijn met je (potentiële) gebruikers over wat zij verlangen’ (Bart Janssen in ‘Biblitotheekblad 14, 2009).
Daarin schuilt de kracht van Library Thing : ga als bibliotheek interactief om met je mensen. Hoe? Ook hier citeer ik Bart Janssen in hetzelfde tijdschrift: ‘Als bibliotheken hebben we al, als één van de weinige publieke voorzieningen, goed laagdrempelig contact met onze gemeenschap én we hebben expertise op het gebied van het toegankelijk maken van informatie. Het enige dat dan nodig is, is die twee sterke punten op plaatselijk niveau samen te brengen. De bibliotheek zou daarbij een rol kunnen spelen door mensen de vaardigheden aan te leren om eigen content te produceren, te ordenen en te delen met anderen in hun gemeenschap. De bibliotheek moet zich steeds meer richten op het leggen van verbindingen tussen mensen, als social matchmaker op het gebied van informatie’.
Library Thing is hierin een prima intermediair.

2 opmerkingen:

  1. Op de Biënnale in Venetië Richard Wentworth ontdekt: http://www.lissongallery.com/#/artists/richard-wentworth/
    Heeft ook iets met boeken en ordeningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Eva,

    Zeer de moeite. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen