donderdag 10 september 2009

RSS: Recht op simpel saven

Informatie via RSS is pas interessant als je er als vermeende eerste de hand kan op leggen en dan … spread the news around. Iedere ontvanger is dan de aansteker van een nieuwe reeks berichtjes , een knetterende kettingreeks van gedachten, telkens ingebed in een andere geestesomgeving.

En daarin schuilt naast de genialiteit van de idee ook het gevaar. Ieder bunkert zich een eiland vol weetjes en hamstert zich gigabytes aan informatie-overload.

Daarom vind ik het spaarzaam en kritisch gebruik van RSS-feeds een zegen. Natuurlijk willen we allemaal informatie ‘straight from the horses mouth’. Een RSS-feed kan daartoe wel een uitstekend hulpmiddel zijn. Maar ook een leuk opiniestukje of een heldere samenvatting kunnen ons aangenaam verrassen.






Ik pleit er ook voor bij gebruik van RSS dubbele posting via nieuwsbrieven te vermijden. Ieder van ons ontving wel eens een leuke powerpoint van een vriend(in). Als je dezelfde posting dubbel krijgt, is de lol er snel af.


Bepaal je eigen RSS-omgeving, laat je niet inpakken.

Information overload wordt al gauw ‘boring’, als bij een kind dat teveel speeltjes bij zich krijgt en niet weet welke eerste te kiezen.

Spelen is kiezen en eigen inbreng toevoegen.

1 opmerking: