woensdag 23 september 2009

Flickr: the old and the young

Bloedloos

‘Every picture tells a story’, een album van Rod Stewart, de titel ‘says it all’.
Een foto vertelt dus een verhaal. Is het verhaal geloofwaardig? Of verdringt ‘the medium’ ‘the message’? Op het geciteerde album stelt Rod the Mod zelf de kwestie aan de kaak in de song ‘Reason to believe’. Geloofwaardigheid, credibility, desnoods street-credibilty, mag ik het zo stellen ‘ballen’, dat is wat onze bibliotheekfoto’s missen.
‘De bibliotheek moet adequaat inspelen op de eigentijdse bewegingen in de informatiesector, want alleen een bibliotheek die de polsslag van de 21ste eeuw aanvoelt, heeft toekomst. ‘, mooie woorden van de chef-redacteur van het Nederlandse Bibliotheekblad. Maar hij voegt er wel aan toe dat het om bewegingen gaat die blijvend hun stempel (zullen) drukken op de bedrijfsvoering van onze instelling. Naar mijn gevoel hoort Flickr hier niet bij.
Toch probeerde ik het tij nog te keren, oordeel zelf:

http://www.flickr.com/photos/42912800@N08/sets/

Omwille van publicatierechten allerhande tonen Flickrfoto’s in bibliotheken bij voorkeur geen levende mensen, stel je voor! (Hersen) celmaterie voor bibliothecarissen. Wie redt daar een sector mee?




Publiek vangnet


Het is bekend dat je je lege blikjes niet op de openbare weg kwijt kunt. Om ze op te vangen zijn er langs de wegen grootmazige vangnettten geplaatst die de leuke naam meekregen ‘blikvanger’. De blikvangers worden door deskundige diensten geleegd en na recyclage vormen vele nutteloze blikjes samen een stevige zitbank. Dat is mijns insziens het nut van Flickr, het zorgt voor recyclage van voorheen vergeten of nutteloos materiaal. De focus ligt niet op ons, een navelstaarderig ‘kijk ons eens’, leuk de bibliothecaris en zijn personeel die een verhuizing organiseren bijvoorbeeld, of ons nieuwe bibliotheekgebouw (de verf is nog niet droog!). Het aantal mensen die in onze trots willen delen, is ongetwijfeld gering. Flickr is veel meer dan het huis-tuin-en-keuken gereedschap van de fotograaf-hobbyist (al dan niet aan de bibliotheek verbonden). Flickr is een geweldig medium om bijvoorbeeld oude archieffoto’s van diverse oorsprong uit beeldbanken publiekelijk te commentariëren. Dat geeft meerwaarde en betrokkenheid. Zijn wij niet publieksgericht?

1 opmerking:

  1. De ene bibliotheek is natuurlijk al wat fotogenieker dan de andere. Jouw set op Flickr bekeken: wat een prachtige zwarte zetels hebben ze daar in Lier!

    BeantwoordenVerwijderen