woensdag 28 oktober 2009

Pod- en screencasts: kwaliteit drijft boven


Podcasts: par excellence


Het audio-streaming gebeuren van de podcasts is zeker een mooie toepassing. Podcasts zijn zowel FBI (for broadband internet) als CIA (caught in action). Zo kwam ik op het (vooraf uitgezette) spoor terecht van VVBAD-podcasts, waar ik enkele zeer waardevolle bijdragen aan Informatie 2007 kon beluisteren. Een uitstekend initiatief van ons aller belangenvereniging! Goed opgenomen bovendien en eenvoudig te streamen.
Chapeau!
Ook radiocorifeeën als Pat Donnez en Friedl Lesage laten zich graag inblikken om streamend te worden genoten. Anytime, anywhere zolang de voorraad strekt! Kijk maar eens op www.radio1.be/podcasts en geniet.

Pump it up

Maar let wel op: een radioprogramma van een uur neemt ongeveer 40 Mb ruimte van je harde schijf in beslag. Dit wordt uiteraard meeopgenomen in je maandelijks volume van je dataverkeer.

Wat niet wegneemt (en nu zitten we dichter bij ons bibliotheekhuis) dat een ‘lekker ouderwets’ hoorspel niet zijn mérites verdient in het podcastgebeuren. De blog hoorspel.wordpress.com leidt je rond in de materie en ook bij www.hoorspel.com kan je terecht.


De bomen en het bos

Via een site als Podomatic http://www.podomatic.com/directory vind je een overload aan podcasts. Geen nood, de zoekfunctie helpt je wel. Zo kan je eenvoudig de bibliotheekbijdragen van de Bibliotheek Wetteren opvragen (zoek op ‘Wetteren’) of meer uitgebreid (zoek op ‘library’) en bekom maar liefst meer dan duizend hits.
Ook http:// www.podcasting .be geeft een mooi overzicht in categorieën.
Een overzichtje vind je ook op http://www.journalinks.be/, selecteer het item ‘Podcasts’. Klik door en zo beluister je snel de krant (De Standaard Podcast).http://standaard.typepad.com/dsopodcast/.

Interesse in geschiedenis? De geschiedenissite van de VPRO biedt je een rits aan audiostreams aan. De adressen vind je via http://geschiedenis.vpro.nl/info/23046109/.

Zelf een podcast maken als bibliotheek? Waarom niet, zolang je ‘homemade’ product maar voldoet aan de nodige kwaliteitsvereisten, want ‘the standards are high’.



Screencasts: je presentatie spat van het scherm

Uiteraard zijn screencasts goed inzetbaar voor didactische doeleinden of het gaat om een virtuele biblitoheek(opac)-introductie of om een puur lesgebeuren, maakt niet zoveel uit.
Maar let op: ze mogen nooit saai worden, de instructiefilmpjes ‘X in plain English’ zijn zeer goed en kunnen dus wel als model dienen vind ik.
Samengevat: een goede screencast vergt toch wel wat professionaliteit en didactische inzichten, maar mits deze voldoet aan de nodige basisvereisten is het een ideaal medium voor ‘mobile learning’, 'anyplace, anytime’ als de ontvanger beschikt over de geschikte infrastructuur.
Een ideetje voor bibliotheekopleidingen?

2 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor de aanvullende links!
    In onderwijs denk ik dat we op den duur gaan moeten opletten voor een overload, als iedereen met filmpjes afkomt, zal dat ook vervelen. Ik pleit voor blended learning: een beetje van vanalles.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Eva
    Ik bedoelde ook dat screencasts bijkomend (mits uiteraard gedoseerd toegepast) een nuttige (onderwijs)functie kunnen vervullen. Ze zijn overigens een beetje 'eenrichtingsverkeer'. Het is dus moelijk er een interactief medium van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen