woensdag 7 oktober 2009

Google Docs en Wikis: eenheid in verscheidenheid


Google Docs


Wat hebben een museum en een archief met elkaar gemeen? Buiten het feit dat er verschillende mengvormen mogelijk zijn: archiefmuseum en museumarchief bijvoorbeeld en dat beiden behoren tot de groep van erfgoedbewaarders, op het eerste gezicht niet zo bijster veel.
En toch werken ze samen via Google Docs.
Wij gebruiken de tekstverwerker om online reservaties bij te houden die of via de archiefdiensten of via één van de musea binnenlopen:


De voordelen zijn vanzelfsprekend: iedere medewerker kan, mits hij beschikt over een G-Mail account, eenvoudig op de applicatie inloggen en ‘in real time’ controleren of er nog ruimte is om nieuwe deelnemers toe te voegen aan een bepaalde museumactiviteit, wat de laatste stand van zaken is in verband met een bepaalde inschrijving, de gegevens opvragen inherent aan de inschrijving (inschrijvingsgeld, locatie, uur van aanvang enzovoorts).
Groot voordeel is dat dit kan ‘anytime, anywhere’.
Ieder die ideeën heeft of vragen heeft over deze activiteit kan dit via dit forum kenbaar maken.

Mits correct ingevuld is de informatie altijd actueel. De opsteller of moderator van het document kan vanzelfsprekend ‘just in time’ consulteren of een activiteit al dan niet overbooked is, of het nuttig is ze te annuleren wegens ‘underbooking’, wie welke inschrijving heeft gerealiseerd enzovoort.
Responsablisering is dus makkelijk.
Omslachtige e-mailverzending met versiebeheer wordt hier slim vermeden.
Meer algemeen kan men Google Docs aanwenden voor zowel tekstverwerking, spreadsheets als voor presentaties. Snel wisselen tussen applicaties is een peuleschil, opleuken via een templategallery evenzeer en G-Mail en alle andere Google-projecten zijn interfacegewijs met één muisklik te bereiken.

Misschien was het bedoeling van de Googlemensen om Microsoft een uppercut van jewelste te bezorgen. Of de softwaregigant uit Richmond hiermee in de touwen ligt, valt te betwijfelen. Minpuntjes van het systeem zijn de beperkte mogelijkheden tot het bewaken van de privacy en de veiligheidsvraag die zich stelt bij het bewaren van het materiaal op externe servers (want normaal gesproken zijn het online toepassingen). Bovendien vergt het gebruik van eenzelfde document door verschillende mensen een grote mate van vertrouwen.

Wiki’s: B2B

Wiki’s zijn hypertext-gerelateerd en via browserpagina’s te consulteren.
Wiki’s kunnen ontsporen door gebrek aan centrale controle.
Wiki’s vind ik een ‘honingraatstructuur’ hebben, met de ontwerper, stichter en publicist als ‘bijenkoningin’ , waarbij ijverige darren en werksters materiaal aanbrengen.
Wiki’s zijn meer een ‘community’ gebeuren dan Google Docs.

Bron afbeelding:
http://semanticstudios.com/publications/semantics/images/honeycombbig.jpg

Eindredactie van de ingebrachte stukken blijft een punt van voortdurende aandacht.
Het vrijwilligersaspect maakt dat het afwijzen van inbreng een teer punt is.

Read all about it

In het vakgebied geeft volgende wiki een antwoord op deze vraag: 'Hoe en waarom ben jij eigenlijk in wereld van bibliotheken terecht gekomen?'.

Deze vragen stelden een aantal Britse bibliothecarissen ook aan elkaar en besloten daar Het Library Routes project met bijbehorende wiki van te maken.

En: petje af voor een wikiproject als wikipedia die in no-time uitgroeide tot de grootste encyclopedie ter wereld!

3 opmerkingen:

  1. Bij Wikipedia werd ondertussen ook het bijenmodel ingevoerd.
    Interessante opmerking voorts over de bijenkoningin die de dar al eens terecht moet wijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vond je schrijven echt interessant

    HILDE L

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Eva,
    @Hilde,

    Bedankt om mijn bijdrage 'interessant' te vinden en dat dan ook nog mee te delen.

    BeantwoordenVerwijderen